Featured Post

12 January 2010

2009 yılında gösterilen türk filmleri


Haftasonu gazetede, 2009 yılında gösterilen Türk filmlerinin gişe hasılatıyla ilgili bir haber vardı. Türkiye'de yaklaşık 2 kişiye 1 bilet düşüyormuş. Tabi ortalamada...Daha vahim bir tablo bekliyordum açıkçası. Kötünün iyisi diye düşünerek, filmlere baktım. 2009'da en çok sevdiğim 2 film, topu topu 100.000 dolayında seyirci bulmuş, o da toplamda. 'Pandora'nın Kutusu-26.939 kişi, İki Dil Bir Bavul- 81.097 kişi. Ah ne kadar iyi olurdu biraz daha insan seyretseydi şu filmleri...Yeşim Ustaoğlu, Pandora'nın Kutusu'nda çok basit bir hikayeyi çok çarpıcı bir şekilde anlatıyor. İki Dil Bir Bavul ise, Kürtçe bilmeyen bir öğretmenin bir Kürt köyüne öğretmen olmasıyla ilgili bir hikaye. Açılım açılım diye konuşulan şu ortamda, herkes önce "İki Dil Bir Bavul"'u seyretse? Çok samimi, gerçek bir film. Oyuncuları köy halkı. Nefes gişede bu kadar başarı elde ederken, bu film niye bu kadar az izlendi diye düşünmeden edemiyorum.

Geçen seneki filmlerden ''Kıskanmak'' ise, bende tam anlamıyla bir hayal kırıklığı yarattı. Zeki Demirkubuz'dan beklemezdim. Filmin kurgusu, özellikle Nüshet rolündeki oyuncu seçimi (kritik bir rol olduğu için , Nüshet'i gördüğüm dakikada film bitti benim için) beni rahatsız etti. Birşeyler tam yerine oturmuyordu filmde. Fatih Özgüven görüşüne önem verdiğim bir sinema eleştirmenidir, onun da filmle ilgili görüşleri pek olumlu değil...


Neyse, 2009'da vizyona giren Bornova Bornova, Uzak ihtimal ve Vavien'i de merak ediyorum. Muhtemelen DVD'lerinden seyredebileceğim filmleri.

Sizin gittiğiniz ve beğendiğiniz Türk filmlerini de merak ediyorum doğrusu:)







3 comments:

  1. vavien çok güzel. yumurta'yı TVDE İZLEDİM BEĞENDİM. sonbahar da fena değil. gitmek, kızkardeşim mommo bunların hepsini son 1 ayda izledim. gitmek ve vavien favorilerim. pandorayı zaten beğenmiştim. 2 dil, 1 bavulu da öyle.
    o nüzhet neydi allahaşkına ya olamaz manken gibi, vitrin mankeni, canlı gibi bile durmuyordu, baston yutmuş gibi kafada da abartılı bi peruk. konuşamıyor, ay neresinden tutsan elinde kalıyor. allah kahretmesin seni e mi, çakma nüzhet?

    ReplyDelete
  2. kızım çok gülüyorum yorumlarına:) nüshet mi nüzhet mi adı her neyse, onun yerine kim oynayabilirdi diye bayaa tartışmıştık arkadaşımla film çıkışında...
    yumurta'yı, evvelki sene sinemada seyretmiştim, bugün şans eseri sonbahar'ın dvd'sini almıştım. iyi sen de fena diil demişsin.defne hasta, güselce uyursa bu akşam, filmi seyretme niyetindeyim, aa senin önerdiğin film de bu akşamdı...bakalım akşam kahramanlarımıza neler gösterecek...

    ReplyDelete
  3. ulen goment yazdım, uçtu gitti beaa.

    yumurta evveli sene miymiş? ben tabi 2009 sonunda izlediğim için haberim yok. süt diyorum o zaman ama o yumurta kadar iyi değildi bence.

    nüzhet için ben de kafa patlattım ama düşündüğüm adaylardan aklımda kalan tek jön kıvanç tatlıtuğ olmuş. onu da z.k. istemezdi eminim ama şu bulduğu perukalı taslaktan daha iyi olurdu, o da kesin.

    defne'ye ne oldu ya. geşmiş olsun. dora alcam ben ona yaşgününde, hatırlatır mısın kendisine ;)

    ReplyDelete