Featured Post

08 August 2012

aşkın cep defteri

"Bir yerlerden başlamak lazım" demişti arkadaşım...
Ayyaş olup Paris'te kalmadığıma göre, yazmaya başlasam iyi olacak artık değil mi?:)
***
Bu sıra yoğun bir şekilde insan psikolojisiyle ilgili kitaplar okuyorum. Bu kitaplardan bahsedeceğim bir sıra. Ancak gecenin şu vakti, Murathan Mungan'a daha çok yakışıyor sanki. 
Geçenlerde, bir vesileyle, Defne ile ana-kız, 1 günlüğüne Küçükkuyu'da bir otelde kaldık. Mithat iş sebebiyle gelemedi maalesef ancak ana-kız otelde kalma tecrübesi de hoş bir tecrübe oldu. Defne, otele varır varmaz, orada hemen kendine bir arkadaş buldu. Ben de kendime arkadaş olarak Murathan Mungan'ı buldum:) Yazarın son kitaplarından: "Aşkın Cep Defteri" tam deniz kenarında okunacak tatlı bir kitap. Kitabın ilk yarısında; kediler, fotoğraflar gibi konularda minik minik yazılar var. Keyifli yazılar okudum aralarında. İkinci bölümde ise; aşk üzerine Mungan'ın düşünceleri yer alıyor. Ne güsel anlatmış aşkı Mungan. "İnsanlar yalnızca bana değil, aşkıma da aşık oluyorlar"demiş, boşa dememiş! 

Hoşuma giden sözlerinden birkaçını yazıyorum, kitabı okuma niyetiniz olabilir, hevesinizi kaçırmamak için çok fazla söz yazmayacağım.

Gündüz ağacın gölgesinde, akşam mehtabın ışığında bir çırpıda okuduğum kitapta, sanıyorum ki herkes kendinden birşeyler bulacaktır...

Aşktan çok şey bekliyoruz. Nihayetinde aşk bu. Onun da eti ne, budu ne?
*
Aşk haklılık, haksızlık kaldırmaz. Böyle şeylere takılmaz, bildiğini okur hep.
*
Aşkın mutlulukla ya da mutsuzlukla bir ilişkisi yoktur. Aşk, aşktır. Varsa da, gelip geçici bir haldir bu, kendi varlığı gibi. Zamanın size gülümsemesidir aşk. Tadının çıkarılması, keyfinin sürülmesi, ardından yasının tutulması neyinize yetmiyor?
*
Geçmiş yalnızca hatırlananlar değildir; önemli bir bölümünü de hayal edilenler oluşturur.
*
Aşk bir disiplindir. Birçok insanın aşkta başarısızlığı, onun aynı zamanda bir disiplin olduğunu bilmemesinden kaynaklanır. Aşk kalbe itaat, ilişkiye itina disiplinidir.
*
"Aşk sizce nedir?" gibi bir soruya yıllar yılı "aşk bir sudur, iç iç kudur" şeklinde karşılık vermiş insanlardan herhangi bir konuda, herhangi bir şey ümit edilebilir mi?
*
Aşk, bize hayatı yeniden keşfetme gücü verir. Belki de en büyük yararı budur.
*
Aşk basit bir şeydir, karmaşıklaştırmayın. Aşk karmaşık bir şeydir, basitleştirmeyin. Yerine göre ikisi de doğrudur.
*
Ruhunu, varoluşunu ancak kendisi bir aşkın öznesi olduğunda hissedebilmek, çok daha büyük bir noksanlığın işareti değil midir?
*
Aşk üzerine konuşurken saçmalamamak imkansızdır.
*
Bir yetişkinin, aşkı çocuk pervasızlığıyla yaşaması... Bence en ideali, en imkansızı.
*
Aşk insanın umudunu kesmemesi demektir. Güvenmenin, bağlanmanın, inanmanın hala mümkün olduğuna duyulan gereksinimi karşılar.
*
Aşk üzerine konuşurken melodrama kaçmaktan korkmayın. Aşkın en hakiki konusudur o. Yapmacık olan diğerleridir.
*
Gündüzleri gezdiklerine bakmayın; aşkın ve yazının anayurdu gecedir.

Aşk ve yazı dolu, iyi geceler diliyorum hepinize...





3 comments:

  1. ben de şu anda patti'nin aşkını okuyorum.aşk'ın her hali güzel :)
    the queen

    ReplyDelete
  2. aşkkklllla, sevgiyle, ışıklaaa kal:-) (Hepsi aynıymış)

    ReplyDelete
  3. edim; patti smith'in robert mapplethorpe ile olan ilişkisi, okurken beni de çok etkilemişti. dediğin gibi aşkın her hali güsel:)
    mitcim, güldürdün beni:) hepsi aynı da olsa, hepsi kabulümüzdür!

    ReplyDelete